Behån som upptäcker cancer

En behå som tidigt kan upptäcka bröstcancer enkelt, billigt och smärtfritt kan snart vara verklighet.

Cnet rapporterar om det amerikanska företaget First Warning Systems som efter flera års utveckling och tester nu presenterar en behå i sportmodell som kan upptäcka bröstcancer med större tillförlitlighet och tidigare än vanlig mammografi.

Tekniken baseras på att cancerceller även i ett mycket tidigt stadium genererar ett ökat blodflöde för att kunna växa. Den nya behån kan tidigt känna av de små förändringar i värme som uppstår vid ökad blodcirkulation.

Kliniska studier på 650 kvinnor har visat att behån kan upptäcka cancer 6 år tidigare än vid traditionell mammografi och med större precision. Behån beräknas finnas tillgänglig i Europa under nästa år. Priset är inte fastställt men medierna spekulerar i “några hundra dollar”.

Här är företagets presentationsvideo som beskriver tekniken