“Du mår bättre utan behå”

Foto: ConstantinosZ (licensierad av Shutterstock)

En forskare vid Universitetssjukhuset i Besançon, östra Frankrike, har rivit upp en livlig debatt då han kommit fram till att kvinnor kan må bättre utan behå.

Studien som pågått i 15 år omfattar 330 frivilliga kvinnor mellan 18 och 35. Professor Jean-Denis Rouillon sammanfattar med att brösten inte mår bättre av stöd varken “medicinskt, psykologiskt och anatomiskt”. Detta rapporterar International Herald Tribune.

Jag andas bättre, står rakare och har mindre ont i ryggen,
säger en av kvinnorna

Proffessor Rouillon menar att stödet från behån gör att den naturliga vävnaden inte växer sig stark och att brösten på så vis gradvis blir slappare.

Studien har mött massor av hård kritik i Frankrike med kommentarer som “hur kan en rapport vara preliminär efter 15 år” och “varför kan forskningen inte lägga pengar på viktiga studier?”.

– Det har inte gjorts några seriösa studier på de medicinska effekterna av behån tidigare, säger professor Rouillon till sitt försvar. Han vill dock inte avråda kvinnor från att använda behå eftersom antalet deltagande kvinnor i studien inte är ett representativt urval.

En av kvinnorna i studien, en 28-åring som kallas Capucine, har berättat att hon inte använt behå på två år och att hon nu “andas bättre, står rakare och har mindre ont i ryggen”.

De flesta fransmän och kommentatorer i branschen verkar dock ta studien med jämnmod. En fransk korrespondent säger “Man ska inte underskatta de sociala dimensionerna. Spets och dekolletage älskas av många”.