Svenskarna på SIL 2018

SAMSUNG CSC

I år är det fler svenskar än vi tidigare sett på underklädesmässan Salon Internationel de la Lingerie i Paris.

Det första svenska märket som jag pratar med har dock det franska namnet Un Cadeau de la Providence, som betyder en gåva med omsorg, och de har valt att förkorta det till CDLP. Namnet kommer från en titel på en låt som grundarna gillar.

CDLP startades för bara något år sedan av filmmakaren Christian Larson och entreprenören Andreas Palm som tyckte att underkläder för män var alldeles för för hysteriska och saknade den elegans de ofta sökte i sina kläder.

Paret tog fram av serie basplagg i diskret eleganta färger och sydda i tyger av den mjuka och miljövänliga fibern Lyocell (tillverkas av rester av trämassa). Materialet andas, är mjukt och bekvämt, är anti-bakteriellt och, viktigast av allt, är 100 procent nedbrytbart.

Det här är deras första gång på mässan och ett försök att ny utanför Sverige.

– Vi måste se om det finns ett intresse, försöka nå fler än bara svenska män, säger Niklas som bemannar montern när jag kommer på besök.

Nån som varit på mässan många gånger är Sandra Näsström som med sitt Chambres presenterar underkläder du kan bara utan något över.

– Mina underkläder går ut, säger Sandra Näsström. Dom går på röda mattan och på fest.

Det första plagget var en lätt topp som hon tog fram för en modevisning, något som modellerna kunde ha under de skräddarsydda klänningarna. Modellerna var dock så förtjusta i plagget att de vill behålla dem och bära på festen efter visningen – så skapades en klassiker. Idag är kollektionen bredare än så men de festa plagg bärs ofta ute på stan och har även setts på celebriteter som Mariah Carey, Tilda Swinton och Drottning Silvia.

Dessutom var Christina Leonor, Swedish Stockings, Rayville och Hogengård of Sweden på plats.