I TV-serien PanAm är underkläderna viktiga

På söndag är det svensk premiär för hyllade TV-serien PanAm på TV3.
För skådespelerska Christina Ricci, innebär den tidstypiska uniformen att hon ser ut som flygvärdinna men gör också att hon får rätt känsla. Och allt börjar med underkläderna, berättar hon i en intervju med amerikanska TV-Guide.

“Underkläderna som vi bär består av en gördel och en hög BH” berättar Ricci. “Gördeln hindrar oss från att röra oss för mycket, inga hopp eller stora kliv i trappor. Och med BHn som fästs vid en mini-korsett måste man ha en snygg rak hållning och det gör att man går och sitter som en elegant kvinna”.

Kostymdesigner för TV-serien är Ane Crabtree och hon har jobbat hårt för att få till autentiska stilar. Kolla gärna in hattarna, de tunna strumporna och skorna som inte får vara för spetsiga – allt enligt 60-talets mode.

Ana Crabtree berättar att seriens exekutiva producent Nancy Ganis faktiskt jobbat som flygvärdinnan på PanAm och hade en uniform i original som man utgått från.

Hon berättar också att det är viktigt att allt är historiskt korrekt, även underkläderna. Detta gör att skådespelerskorna lättare kan kliva in i rollen. De flesta var ju inte ens födda när serien utspelar sig.

I första avsnittet diskuterar man att färgen på strumporna inte får vara för mörk, varför?
– Strumpor skulle bäras hela tiden, svarar Crabtree. I en av de gamla handböckerna läste jag “En nedtonad, ljus färg förskönar och ger naturligt snyggare ben“. Så de fick inte vara för mörka för då blev det för mycket mode och flashigt och inte elegant som var avsikten.

Hur många par strumpor går det åt?
Vi använder bara äkta strumpor utan stretch eftersom strumporna med stretch ger mer glans när vi filmar. Det är synd för de med stretch håller bättre. Vi gör av med ca två par strumpor per dag och skådespelerska. Det blir dyrt, avslutar Ana Crabtree.