Underkläder chockar historiker

Dom ser inte så mycket ut för världen idag och väcker knappast några lustar hos gemene man, men historiker världen över förbryllas över dessa underkläder. De har daterats till 1400-talet och hittades under golvet i slottet Lengberg i Österikiska Tyrolen under renoveringar.

Underkläderna är i linne och spetsar med bla en bustier som i stort liknar dagens moderna BHar med formsydda kupor och trosor i bikinimodell. På 1400-talet var det männen som hade lyxiga underkläder och silkesstrumpor och man har hittills inte hittat några bevis för att kvinnor bar annat än linnen och särkar.

“Det här skriver om modehistorien helt,
säger Hilary Davidson, modeansvarig på Museum of London

Det är mycket ovanligt att kläder bevaras så här länge och Beatrix Nutz, på universitetet i Innsbruck, som gjorde fyndet var mycket tveksam till åldern innan hon fick den bekräftad med labbtester.

Underkläderna återfanns bland ett tusental andra klädesplagg som blev begravda när slottet byggdes till 1480 och har legat extremt torrt och därmed klarat över 500 år.

En komplett artikel återfinns i augustinumret av BBC History Magazine.