Rättvisemärkt under

Rättvisemärkta kläder ifrågasätts ibland eftersom certifieringen endast garanterar råvarans etiska profil och inte hela processen från ax till limpa. Även om bomullen odlas under hårt kontrollerade former är det inget som säger att beredning och sömnad ska ske med samma krav.

– Våra kläder tål granskning, säger Christina Holmqvist, vd Swegmark of Sweden. Bomullen vi använder odlas organiskt av bönder i kooperativ i Indien och Sydamerika. När bomullen är skördad och spunnen stickas den av ett företage utanför Ulricehamn och sedan sys plaggen i en fabrik i Lettland. All produktion sker i Europa och de kortare transporterna minskar koldioxidutsäppen.

Det är tydligt att det finns strömningar i samhället av mer socialt medveten konsumtion.

Swegmarks var tidigt ute med en rättvisemärkt kollektion. Ett experiment som utvecklats bättre än väntat och står idag för över tio procent och försäljningen.

Fairtrade-kollektionen började med en behå och en trosa och har efter hand utökats till ett sortiment med över tio plagg.