Lindex i topp för hållbart

Även i år hamnade Lindex på åttonde plats på Textile Exchanges lista över företag som använder eko-bomull. På andra plats ligger H&M.

Och om man ser till annat än eko-bomull är Lindex är ett av de modeföretag i världen som använder mest hållbara material.

– Det är faktiskt helt fantastiskt, vi är jättestolta. Därmed ligger vi före många av de stora spelarna i modebranschen, säger Anna-Karin Dahlberg, Lindex till Habit.

Organisationen Textile exchange stöttar textil- och modeföretag att utvecklas och använda mer hållbara material i sin produktion.

För Lindex är hållbarhetsarbete en kombination av långsiktighet och partnerskap med leverantörerna. Under årets lopp har antalet leverantörer minskats så att Lindex blivit en större och viktigare leverantör för att kunna påverka mer och bli närmare samarbetspartners.

– Man kommer längre när man bygger tillsammans, kommenterar Anna-Karin Dahlberg.

Hela 25 procent av Lindex kollektioner tillverkas med ekologisk bomull och dessutom pågår arbete med att ersätta de syntetiska fibrerna med mer hållbara alternativ som Lyocell och återvunnen polyester.

– Vårt mål är att all vår bomull ska vara mer hållbar och 80 procent av alla våra plagg ska komma från mer hållbara fibrer 2020. Vi har  hittills nått en nivå där mer än hälften av vårt totala sortiment kommer från mer hållbara material,  säger Anna-Karin Dahlberg.

Topplistan för användande av eko-bomull enligt Textile exchange:

  1. C&A
  2. H&M
  3. Tchibo
  4. Inditex
  5. Nike
  6. Decathlon
  7. Carrefour
  8. Lindex
  9. Williams-Sonoma
  10. Stanley & Stella