Porträtt i underkläder

Under 50- och 60-talet jobbade New York-fotografen Lillian Bassman med den tidens riktiga supermodeller. Hennes nydanande stil kom att definiera bilden av den moderna kvinnan porträtterad i underkläder. Nu 50 år senare är de plagg och den era hon så träffsäkert fotograferade väldigt aktuell i och med TV-serien Mad Men.

Lillian, som avled i februari i år 94 år gammal, var ledande i att omforma bilden av kvinnor i underkläder. Från att ha varit bastanta kvinnor som mest agerade skyltdockor för plaggen till att avbilda kvinnan i sin egen njutning och sensualism.

Nu har man samlat 80 av hennes svartvita modefotografier i en ny bok. I samband med boklanseringen ordnar man en utställning av hennes fotografier på Staley-Wise Gallery i New York och Peter Fetterman Gallery i Santa Monica.

Tyvärr finns inga planer på att visa Bassman-utställningen i Sverige, i alla fall inte på Fotografiska i Stockholm, men boken Lingerie som kom ut för en dryg månad sedan finns bl.a att köpa hos Bokus för 197 kr.