Trosans korta historia

Trots att trosor är en ganska ny företeelse, bara drygt 100 år. Det var först i början på 1900-talet som behovet av underbyxor för kvinnor uppstod. Innan dess hade kvinnor värmt sig under många lager av kjolar.

De första kvinnliga underbyxorna gjorde skäl för namnet byxor, dom hade ordentlig knäppning i midjan, var bylsiga och hade ben ner till knäna och oftast med en slits i grenen.

Med tiden blev benen kortare men 1918 tog den franske underklädesföretagaren Pierre Valton och klippte av benen helt och gav byxorna en elastisk midja – den moderna trosan såg dagens ljus. Men det tog ända fram till 1950-talet innan trosan verkligen blev ett begrepp, dels tack vare den nya fibern Lycra och dels när Marilyn Monroe lät kjolen blåsa upp i filmen Flickan ovanpå (original: The Seven Year Itch). Då bar hon trosor från österrikiska Hanro.

Paris 2018

Nu är trosan tillbaka i rampljuset på modescenen. Efter några år med låga midjor är nu de höga midjorna tillbaka – till många kvinnors förtjusning. Den höga midjan förstärker kurvorna, plattar till magen och slätar över små skönhetsfel. Catwalken på Salon International de la Lingerie i Paris visade många trosor med höga midjor så det är bara dra på dom och njuta.